Χάρτης Διαδρομής

 

 

Χαρακτηριστικά Διαδρομής

Μήκος διαδρομής : 4 χλμ

Υψομετρική διαφορά : 400 μ 

Βαθμός δυσκολίας : μέτριο

Σήμανση : Ε4 (άσπρο πλαίσιο μαύρη-κίτρινη γραμμή), άσπρο πλαίσιο - κόκκινο τετράγωνο

Διάρκεια : 1 ώρα και 40 λεπτά

Βλάστηση : Quercus coccifera (πουρνάρι), Phlomis fruticose (ασφάκα),  Juniperus oxycedrus (κέδρος), Crataegus sp., Juniperus foetidissima (μαλόκεδρο)

Προτεινόμενη περίοδος : Μάρτιος – Νοέμβριος

 

 

Περιγραφή Διαδρομής

Το μονοπάτι ξεκινάει από τον οικισμό των Δελφών, από την πλατεία Αγίου Νικολάου, ακολουθώντας τη σχετική σήμανση ανεβαίνουμε τις σκάλες με κατεύθυνση Β  μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή του οικισμού, εκεί υπάρχει πινακίδα που ενημερώνει για το μονοπάτι.

 

 

Η διαδρομή αρχικά είναι ανηφορική με πολλούς ελιγμούς ανάμεσα από αμυγδαλιές.

 

 

Φτάνοντας πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στο Στάδιο, το μονοπάτι συναντάει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και κινούνται πλέον παράλληλα. Από αυτή τη θέση ξεκινάει η πορεία προς τη “Σκάλα”, το λιθόστρωτο μονοπάτι με μεγάλες ευθείες και κλειστές στροφές.

 

Σε όλο το μήκος της διαδρομής η σήμανση είναι ευκρινής, ενώ όσο ανηφορίζουμε η θέα είναι εκπληκτική, με το μεγαλείο του αρχαιολογικού χώρου Δελφών ακριβώς από κάτω και τον απέραντο ελαιώνα της Άμφισσας μπροστά.

 

Φτάνοντας στην κορυφή της “Σκάλας” η διαδρομή γίνεται πιο ήπια, προσπερνάμε μια πέτρινη δεξαμενή και συνεχίζουμε παράλληλα σε ρέμα μέχρι να συναντήσουμε δασικό δρόμο που οδηγεί στη θέση θέας “Κρόκι”.

 

Στο πέτρινο στέγαστρο που υπάρχει, η θέα είναι εξαιρετική βλέποντας τον οικισμό των Δελφών και τον Αρχαιολογικό χώρο, το Χρισσό, τον Πλείστο ποταμό, τη Δεσφίνα, την Ιτέα, το Γαλαξίδι, τον Κορινθιακό Κόλπο όπου στο βάθος διακρίνονται τα βουνά της Πελοποννήσου.  

 

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια 35 002 Φθιώτιδα
[τηλ/φαξ]:   +30 22340 23529
[e]:  info@parnassosnp.gr  |  fdparnas@yahoo.gr
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
Copyright (c) 2013 ΦΔΕΔ Παρνασσού.  |  Σχεδιασμός & Κατασκευή Ιστοσελίδαςmaga-zein.com