Χάρτης Διαδρομής
Χαρακτηριστικά Διαδρομής
Μήκος διαδρομής : 5,2 χλμ
Υψομετρική διαφορά : 100 μ
Βαθμός δυσκολίας : μέτριο
Σήμανση : άσπρο πλαίσιο - κόκκινο τετράγωνο, Ε4 (άσπρο πλαίσιο μαύρη-κίτρινη γραμμή),
Διάρκεια : 1 ώρα και 50 λεπτά
Βλάστηση : Quercus coccifera (πουρνάρι), Phlomis fruticose (ασφάκα), Juniperus oxycedrus (κέδρος), Crataegus sp., Juniperus foetidissima (μαλόκεδρο), Abies cepahlonica (κεφαλληνιακή ελάτη)
Προτεινόμενη περίοδος : Μάρτιος – Νοέμβριος
Περιγραφή Διαδρομής
Σημείο εκκίνησης είναι η θέση “Παλαιοπαναγιά” στο Λιβάδι Αράχωβας.
Από το ξωκλήσι της Αγ. Τριάδας ακολουθούμε τον δασικό δρόμο με κατεύθυνση ΒΔ και μετά από διαδρομή 800 μ φτάνουμε σε χαρακτηριστική διασταύρωση που οδηγεί προς Καλάνια και Κρόκι,ακολουθούμε το δρόμο προς Κρόκι.
Αφήνουμε το δασικό δρόμο μετά από 10 λεπτά και συνεχίζουμε στο σηματοδοτημένο μονοπάτι (άσπρο πλαίσιο – κόκκινινο τετράγωνο).
To μονοπάτι διασχίζει δάσος ελάτης με μικρά διάκενα, μετά από 40 λεπτά περίπου φτάνουμε σε ένα μεγάλο διάκενο δάσους και συνεχίζουμε με κατεύθυνση δυτικά.
Η διαδρομή αρχίζει να γίνεται ανηφορική και σε μερικά σημεία το έδαφος είναι βραχώδες, η βλάστηση είναι πιο αραιή με περισσότερα διάκενα δάσος μέχρι να φτάσουμε στον κατασκηνωτικό οικισμό “Κρόκι”.
Ακολουθώντας τη σήμανση, αφήνουμε τον οικισμό στα δεξιά μας μέχρι να φτάσουμε σε μια μεγάλη πέτρινη βρύση.
Το σκηνικό είναι πλέον διαφορετικό με την κυριαρχία αραιών θαμνώμων από πουρνάρι (Quercus coccifera) και κέδρο (Juniperus sp.) ενώ εμφανίζονται και μεμονωμένα άτομα δύσοσμότατης αρκεύθου (Juniperus foetidissima). Το μονοπάτι σε αυτό σημείο συναντάται με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Κατηφορίζουμε ακολουθώντας τη σήμανση (άσπρο πλαίσιο μαύρη – κίτρινη γραμμή), προσπερνάμε μια πέτρινη δεξαμενή, αφήνουμε το μονοπάτι και συνεχίζουμε σε μικρό δασικό δρόμο όπου στο τέλος υπάρχει πινακίδα του Δασαρχείου Άμφισσας που μας πληροφορεί για το μονοπάτι Κρόκι – Δελφοί. Μετά από δέκα λεπτά φτάνουμε στη θέση θέας “Κρόκι”, η θέα είναι εξαιρετική με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και τον οικισμό ακριβώς από κάτω, τον οικισμό Χρισσό, τον Πλείστο ποταμό, τον ελαιώνα της Άμφισσας, την Ιτέα και το Γαλαξίδι στο βάθος. Η διαδρομή ενδείκνυται και για ποδήλατο (mountain bike), υπάρχει και σχετική σήμανση.