Μανιτάρια του Παρνασσού
Οι αχώριστοι σύντροφοι του δάσους
Γκόνου-Ζάγκου Ζαχαρούλα*, Τύμπα Λήδα, Τριανταφύλλου Μαρίνα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής, Πανεπιστημιούπολη
Τα μανιτάρια, με την απίστευτη ποικιλία μεγέθους, σχημάτων και χρωμάτων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα καρποσώματα –τα αναπαραγωγικά όργανα - κάποιων οργανισμών, των μακρομυκήτων. Οι μακρομύκητες ανήκουν στο ξεχωριστό βασίλειο των μυκήτων και ζουν κρυμμένοι σε διάφορα υποστρώματα, σε ποικίλα οικοσυστήματα. Το σώμα τους καλείται μυκήλιο και απαρτίζεται από μικροσκοπικά νημάτια, τις υφές, οι οποίες με τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες σχηματίζουν τα ορατά μακροσκοπικά αναπαραγωγικά τους όργανα, τα γνωστά μανιτάρια. Το μυκήλιο διαβιώνει στα υποστρώματα για πολλά χρόνια, ενώ τα μανιτάρια στην πλειονότητά τους είναι εφήμερα, προσφέροντας στην ανανέωση του μυκηλίου και συνεπώς στη διαιώνιση των ειδών στα οικοσυστήματα.
Η μόνιμη, αλλά αφανής, παρουσία των μακρομυκήτων είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα οικοσυστήματα στα οποία συμμετέχουν, και ιδιαίτερα τα δασικά. Τους συναντάμε είτε ως σαπροτροφικούς οργανισμούς, είτε ως συμβιοτικούς, είτε ως παρασιτικούς και παθογόνους. Ως σαπροτροφικοί οργανισμοί αποτελούν τους κατεξοχήν αποικοδομητές της νεκρής οργανικής ύλης, κλείνοντας τον κύκλο του άνθρακα και άλλων στοιχείων. Ως συμβιοτικοί σχηματίζουν τις μυκόρριζες, σχέσεις αμοιβαιότητας με τις ρίζες δένδρων και θάμνων, βελτιώνοντας την ανάπτυξη και την αντοχή τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες καταπόνησης. Τέλος, μακρομύκητες μπορούν να αποτελέσουν ασθενή παράσιτα έως έντονα παθογόνα δένδρων. Τα παθογόνα προκαλούν τη νέκρωση των δένδρων και δημιουργούν σημαντικές απώλειες και καταστροφές.
Η ποικιλότητα των μακρομυκήτων του Παρνασσού είναι ελάχιστα γνωστή και καταγεγραμμένη, σχεδόν αποκλειστικά από ερασιτέχνες μανιταρόφιλους. Στα πλαίσια της συνεργασίας της ερευνητικής μυκητολογικής ομάδας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Φορέα Διαχείρισης Παρνασσού και της οικονομικής ενίσχυσης από το Πράσινο Ταμείο έχει ξεκινήσει συστηματική μελέτη των μακρομυκήτων στο δασικό οικοσύστημα του Παρνασσού. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη φθινοπωρινή συλλεκτική περίοδο τρεις πολυμελείς εξορμήσεις και έχουν συλλεχθεί περίπου 600 δείγματα. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαφαίνεται ότι ο Παρνασσός είναι πλούσιος σε αριθμό ειδών μακρομυκήτων, αρκετά από τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Η μελέτη των δειγμάτων συνεχίζεται και στόχος αποτελεί η δημιουργία ενός βασικού καταλόγου των ειδών μακρομυκήτων του Παρνασσού, ο οποίος θα εμπλουτίζεται συνεχώς με την προσθήκη ειδών από νέες δειγματοληψίες, τόσο κατά τις εαρινές όσο και τις φθινοπωρινές συλλεκτικές περιόδους.