Χάρτης Διαδρομής

 

 

Χαρακτηριστικά Διαδρομής

Μήκος μονοπατιού : 2,8 χλμ

Υψομετρική διαφορά : 500 μ.        

Βλάστηση : Quercus coccifera (πουρνάρι), Platanus orientalis (πλάτανος), Ostrya carpinifolia (Οστρυά), Phyllirea latifolia (Φιλίκι), Paliurus australis (παλιούρι), Crataegus sp (κράταιγος), Abies cephalonica(κεφαλληνιακή ελάτη)                 

Βαθμός δυσκολίας : μέτριος

Χαρακτηριστικά : Φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής

Προτεινόμενη περίοδος : Μάρτιος – Νοέμβριος 

Αφετηρία του μονοπατιού είναι το ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής που βρίσκεται επί του επαρχιακού δρόμου Λιλαία – Μαριολάτα. Κινούμενοι προς Μαριολάτα – Γραβιά συναντάμε το ξωκλήσι, 1,5 χλμ μετά το χωριό της Λιλαίας. Φτάνοντας στην εκκλησία βρίσκουμε πινακίδα (Δασαρχείο Άμφισσας) στην αριστερή πλευρά του δρόμου όπου μας ενημερώνει για την αφετηρία του μονοπατιού. Η αρχή του μονοπατιού για 700 μ. περίπου είναι αγροτοδασικός δρόμος που καταλήγει σε αδιέξοδο (υπάρχει πινακίδα για το μονοπάτι).  

 

Ο δρόμος δίνει τη θέση του σε μονοπάτι το οποίο κινείται παράλληλα με το ρέμα Κακόρεμα. Ανηφορίζουμε το μονοπάτι (550 μ. υψόμετρο) μέσα από μικρούς ελιγμούς ανάμεσα από πλατάνια, πουρνάρια, δρυς.  

 

Το τοπίο είναι εκπληκτικό αφού η βλάστηση αλλάζει συνεχώς, τα πουρνάρια δίνουν τη θέση τους στις κοκορεβιθιές, τα φιλίκια και τις οστριές. Όσο ανηφορίζουμε ξεπροβάλλουν δεξιά και αριστερά κατακόρυφα βράχια με μικρές σπηλιές, ενώ  πίσω μας εμφανίζεται  η πολύχρωμη πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού. 

 

Μετά από περίπου 60 λεπτά περπάτημα εμφανίζονται και οι πρώτες σάρες, ενώ το τοπίο γίνεται πάλι πράσινο με τις δρυς και τα έλατα στην απέναντι πλαγιά.  

 

Συνεχίζοντας το μονοπάτι για 15 λεπτά περίπου συναντούμε πινακίδα που μας κατευθύνει προς την Μπαρουτοσπηλιά.

 

Το μονοπάτι από αυτό το σημείο γίνεται αρκετά ανηφορικό για 15 λεπτά ώσπου να φτάσουμε στην επιβλητική είσοδο της σπηλιάς. 

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια 35 002 Φθιώτιδα
[τηλ/φαξ]:   +30 22340 23529
[e]:  info@parnassosnp.gr  |  fdparnas@yahoo.gr
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
Copyright (c) 2013 ΦΔΕΔ Παρνασσού.  |  Σχεδιασμός & Κατασκευή Ιστοσελίδαςmaga-zein.com