Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή από φοιτητές της Ομάδας Φίλων Κήπου Φοίνικα, του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ την Κυριακή 29 Απριλίου 2017, στο μονοπάτι που οδηγεί από τους Δελφούς στο σπήλαιο Κωρύκειο Άντρο, το οποίο έχει περιληφθεί στο Πρόγραμμα "Medimont Parks" όπου καταγράφονται ενδιαφέροντα μονοπάτια των Εθνικών Πάρκων της Μεσογείου. Με τη συγκέντρωση όλων στην είσοδο του σπουδαίου αυτού σπηλαίου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τα στελέχη του ΦΔΕΔΠ για τις συνθήκες σχηματισμού του Όρους Παρνασσός, τους καρστικούς σχηματισμούς, τη δημιουργία του σπηλαίου και την τήρηση ορισμένων κανόνων ορθής συμπεριφοράς κατά την περιήγηση στο εσωτερικό του, ώστε να μην ενοχληθούν οι μόνιμοι κάτοικοι του (χειρόπτερα, ασπόνδυλα).

 

 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, πραγματοποιήθηκαν δύο περιηγήσεις, η μία από τους μαθητές της Β΄ Τάξης Γυμνασίου Αμφίκλειας (φωτ.1) την Τετάρτη 06 Απριλίου 2016 και η άλλη από τους μαθητές της Α' Τάξης Λυκείου Αράχωβας (φωτ.2) την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στο Κωρύκειο Άντρο. Έγινε περιβαλλοντική ενημέρωση για τους φορείς διαχείρισης, το ΦΔΕΔΠ και τις Προστατευόμενες Περιοχές του, τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας & πανίδας του Παρνασσού καθώς και για το Κωρύκειο Άντρο.

 

φωτ.1 

 

φωτ.2

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, πραγματοποιήθηκε περιήγηση μελών του Επιμορφωτικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμφίκλειας, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 σε μονοπάτι, μήκους 2 χλμ περίπου, από Λάκα Τσάμη έως Λάκα Βίκια.

Αρχικά στην θέση «Λάκα Τσάμη», πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από στελέχη του ΦΔΕΔ Παρνασσού για την λειτουργία των ΦΔ στην Ελλάδα και ειδικότερα του ΦΔΕΔ Παρνασσού. Ακολούθησε η ανάβαση του μονοπατιού (μικρού βαθμού δυσκολίας), το οποίο βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Όρος Παρνασσός – GR 2410002». Εν συνεχεία παρουσιάστηκαν οι προστατευόμενες περιοχές που εντοπίζονται στον ορεινό όγκο του Παρνασσού με έμφαση στην οικολογική τους αξία, οι σημαντικοί τύποι οικοτόπων και τα είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, έγινε αναφορά στο Έργο Παρακολούθησης Ειδών και Τύπων Οικοτόπων που εκπονείται από το ΦΔ.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των μέλών του Συλλόγου και τα στελέχη του ΦΔ, ενώ συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια με ερωτήσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τις Προστατευόμενες Περιοχές του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Τέλος, διανεμήθηκαν αναμνηστικά του ΦΔ.

 

 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, πραγματοποιήθηκε περιήγηση των μαθητών της Β΄ Τάξης, του Α΄ Αρσάκειου Λυκείου Ψυχικού, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 στο Σπήλαιο “Κωρύκειο Άντρο”.

Αρχικά στην θέση Παλαιοπαναγιά, οι μαθητές ενημερώθηκαν, από το προσωπικό του ΦΔ, για την λειτουργία των ΦΔ στην Ελλάδα και ειδικότερα τον ΦΔΕΔ Παρνασσού. Εν συνεχεία παρουσιάστηκαν οι προστατευόμενες περιοχές που εντοπίζονται στον ορεινό όγκο του Παρνασσού με έμφαση στην οικολογική τους αξία, οι σημαντικοί τύποι οικοτόπων και τα είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακολούθησε η ανάβαση του μονοπατιού για το “Κωρύκειο Άντρο”, μια διαδρομή που αποτελεί κομμάτι του Διεθνούς μονοπατιού Ε4 και μέρος της αρχαίας διαδρομής που συνδέει τους Δελφούς με το Σπήλαιο. Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής είναι μικρός, καθώς η διάρκεια της δεν ξεπερνά τη μισή ώρα. Στην είσοδο του Σπηλαίου οι μαθητές ενημερώθηκαν για το γεωλογικό υπόβαθρο του Παρνασσού και τα έντονα καρστικά φαινόμενα που εντοπίζονται στην περιοχή, φαινόμενα που προκάλεσαν τη δημιουργία του “Kωρύκειου Άντρου” καθώς και για την πολιτιστική και ιστορική αξία του σημαντικού αυτού Σπηλαίου.

Η επίσκεψη του Λυκείου ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικό διάλογο με τους μαθητές, τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του ΦΔ, ενώ στο τέλος διανεμήθηκαν αναμνηστικά του ΦΔ.

 

 

 

 

Ο ΦΔΕΔ Παρνασσού πραγματοποίησε δυο περιβαλλοντικούς περιπάτους στην προστατευόμενη περιοχή του Παρνασσού. Ο πρώτος περίπατος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και αφορούσε σε ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (φωτ.1), ενώ ο δεύτερος περίπατος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Αμφίκλειας (φωτ.2). Στο πλαίσιο των περιπάτων, το προσωπικό του Φορέα ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το έργο που επιτελεί στην περιοχή, καθώς επίσης και για τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής. 

 

                                                                  

                                              φωτ.1

 

                                             φωτ.2

                                                                         

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια 35 002 Φθιώτιδα
[τηλ/φαξ]:   +30 22340 23529
[e]:  info@parnassosnp.gr  |  fdparnas@yahoo.gr
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
Copyright (c) 2013 ΦΔΕΔ Παρνασσού.  |  Σχεδιασμός & Κατασκευή Ιστοσελίδαςmaga-zein.com