Χάρτης Διαδρομής 

 

 

Χαρακτηριστικά Διαδρομής

Μήκος μονοπατιού : 3km

Υψόμετρα : Αρχή 430m

                Μέση 600m

                Τέλος 900m

Βλάστηση : Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη), Juniperus oxycedrus (οξύκεδρος), Quercus coccifera (πουρνάρι), Phyllirea latifolia (φιλίκι)

Βαθμός δυσκολίας : Δύσκολο

Χαρακτηριστικά : Φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής εντός Προστατευόμενης Περιοχής ΖΕΠ (NATURA 2000)

Προτεινόμενη περίοδος : Μάρτιος – Νοέμβριος

 

Περιγραφή Διαδρομής

Το μονοπάτι που περιγράφεται είναι μέρος της κυκλικής διαδρομής του ρέματος Κεραμιδίου. Για να συναντήσουμε την αφετηρία του μονοπατιού, κινούμαστε προς τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Αμφίκλεια με την Τιθορέα. Λίγο μετά την ΝΑ έξοδο του οικισμού της Αμφίκλειας και αφού διασχίσουμε το γεφυράκι του ρέματος «Κεραμίδι»  -σε υψόμετρο 430m περίπου- στρίβουμε ακολουθώντας το μονοπάτι που συναντάμε με Ν-ΝΔ κατεύθυνση, για 460m περίπου, ενώ  το μονοπάτι συνεχίζει με Δ κατεύθυνση και μετά από 20m διακλαδίζεται. Βρισκόμαστε στην Ευμεσογειακή – Παραμεσογειακή Ζώνη Βλάστησης και τα είδη φυτών που συναντάμε είναι χαρακτηριστικά της μακίας βλάστησης, όπως Juniperus oxycedrus (οξύκεδρος), Quercus coccifera (πουρνάρι), Phyllirea latifolia (φιλίκι).

 

Ακολουθούμε τον κλάδο προς τα ανάντη. Στο μονοπάτι αρχικά συναντάμε χαμηλή βλάστηση και στα 500m περίπου συναντάμε την πρώτη από τις τρεις σάρες που υπάρχουν στη διαδρομή και καταλήγουν μέχρι τη βάση του ρέματος.

 

Το μονοπάτι συνεχίζει με Ν προσανατολισμό και μετά από 300m περίπου συναντάμε και τη δεύτερη σάρα.

 

Τα πρώτα άτομα Abies cephalonica (κεφαλληνιακής ελάτης) αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Διασχίζουμε τη σάρα συνεχίζοντας με Ν προσανατολισμό και σε περίπου 230m, φτάνουμε και στην τρίτη, περνώντας και στη Ζώνη Οξυάς – Ελάτης. Συνεχίζοντας με γενικά Ν προσανατολισμό, θα συναντήσουμε και άλλες μικρότερες σε μήκος σάρες (στα κατάντη του μονοπατιού υπάρχει αρκετή βλάστηση η οποία ανακόπτει τη συνέχεια τους).

 

Στα 500m στρίβουμε ανατολικά και ακολουθούμε τα τελευταία 200m του μονοπατιού μέχρι την παλιά εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αγιασαρλή), χτισμένη μέσα σε σπηλιά (11ο αι.μΧ).

 

Ανάλογα με την εποχή επίσκεψης του μονοπατιού, διαφόρων ειδών λουλούδια θα σας “συντροφεύουν”. Ωστόσο, η ίδια η θέση που βρίσκεται η Αγιασαρλή και η θέα που προσφέρει, αποζημιώνει τους απαιτητικούς περιπατητές που την επισκέπτονται!

 

 

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια 35 002 Φθιώτιδα
[τηλ/φαξ]:   +30 22340 23529
[e]:  info@parnassosnp.gr  |  fdparnas@yahoo.gr
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
Copyright (c) 2013 ΦΔΕΔ Παρνασσού.  |  Σχεδιασμός & Κατασκευή Ιστοσελίδαςmaga-zein.com