Χάρτης Διαδρομής
Χαρακτηριστικά Διαδρομής
Μήκος διαδρομής : 9,6 χλμ
Υψομετρική διαφορά : 600 μ.
Βαθμός δυσκολίας : δύσκολο
Σήμανση: κόκκινο βέλος – άσπρο πλαίσιο (σήμανση “Μονοπάτι Παρνασσού”)
Διάρκεια : 3 ώρες και 50 λεπτά
Βλάστηση : Quercus coccifera (πουρνάρι), Quercus pubescens (χνοώδης δρύς) Phyllirea media (φυλλίκι), Phlomis fruticosa (ασφάκα), Fraxinus ornus (φράξος), Ostrya carpinifolia (οστρυά), Spartium junceum (σπάρτο), Cistus spp. (λαδανιά),Pinus nigra (μαύρη πεύκη), Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη)
Προτεινόμενη περίοδος : Μάρτιος – Νοέμβριος
Περιγραφή Διαδρομής
Στο αναφερόμενο μονοπάτι γίνεται κάθε χρόνο και ο ορεινός αγώνας δρόμου “Μονοπάτι Παρνασσού” (αγώνας 10.9 Km). Εκκίνηση του μονοπατιού είναι η θέση Αλωνάκι στην ανατολική πλευρά της Αμφίκλειας, ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο περνώντας μια τσιμεντένια γέφυρα, αμέσως μετά υπάρχει πινακίδα για Αγ. Ιερουσαλήμ και η σχετική σήμανση για το “Μονοπάτι Παρνασσού”.
Κινούμαστε στο δασικό δρόμο παράλληλα με το ρέμα, μετά από 15 λεπτά συνεχίζουμε σε ανηφορικό μονοπάτι ακολουθώντας τη σχετική σήμανση. Η θαμνώδης βλάστηση όσο ανεβαίνουμε δίνει τη θέση της στη δενδρώδη όπου κυριαρχεί η κεφαλληνιακή ελάτη.
Μετά από περίπου 50 λεπτά φτάνουμε στη διασταύρωση που οδηγεί στην Αγ. Ιερουσαλήμ,
συνεχίζουμε ευθεία στη σάρρα (στο σημείο υπάρχει και μια πελώρια καρυδιά αλλά και μια μικρή πηγή).
Ακολουθούμε τη σήμανση (κόκκινο βέλος – άσπρο πλαίσιο) και μετά από 20 λεπτά φτάνουμε σε μια μεγάλη σάρρα, αρκετά απότομη που διασχίζουμε με μεγάλη προσοχή.
Το μονοπάτι συνεχίζει να κατηφορίζει μέχρι το ρέμα, περνάμε την ξύλινη γέφυρα
και ανηφορίζουμε μέχρι να φτάσουμε στον Αγ. Ιωάννη Ριγανά, μικρό ξωκλήσι με σπάνιες τοιχογραφίες του 12ου αι.
Εκεί ανεφοδιαζόμαστε με νερό από την Περδικόβρυση και πεζοπορούμε για λίγο σε δασικό δρόμο ακολουθώντας τη σήμανση. Μετά από 2,5χλμ φτάνουμε στη θέση Πλάι, η θέα είναι καταπληκτική, με τον κάμπο του Βοιωτικού Κηφισού και τον οικισμό της Αμφίκλειας ακριβώς από κάτω.
Κατηφορίζουμε την πλαγιά, φτάνουμε έξω από τον οικισμό της Αμφίκλειας σε χωματόδρομο (περιφερειακός)
τον οποίο ακολουθούμε με κατεύθυνση ανατολικά για να φτάσουμε στο αρχικό σημείο εκκίνησης (θέση Αλωνάκι).