Χάρτης Διαδρομής
Χαρακτηριστικά Διαδρομής
Μήκος μονοπατιού : 1,5km
Υψόμετρα : Αρχή 1142m
Μέση 1166m
Τέλος 1340m
Βλάστηση : Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη), Juniperus oxycedrus (οξύκεδρος), Quercus coccifera (πουρνάρι), Juniperus foetidissima (άρκευθος δυσοσμότατη ή βουνοκυπάρισσο)
Βαθμός δυσκολίας : Μέτριος
Χαρακτηριστικά : Φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής εντός του Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Προτεινόμενη περίοδος : Μάρτιος – Νοέμβριος
Περιγραφή Διαδρομής
Αφετηρία του μονοπατιού είναι το ξωκκλήσι της Παλαιοπαναγιάς και τα ψηλά της πουρνάρια σε υψόμετρο 1142m περίπου.
Περπατάμε κατά μήκος του δασικού δρόμου (ο οποίος αποτελεί και νότιο όριο του Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού) για περίπου 460m με Α προσανατολισμό.
Από εκεί θα στρίψουμε ΒΑ στο σηματοδοτημένο μονοπάτι και θα συνεχίσουμε για ακόμα 1km περίπου, περπατώντας ανάμεσα σε Quercus coccifera (πουρνάρι), Juniperus oxycedrus (οξύκεδρος), κάποια άτομα Juniperus foetidissima (άρκευθος δυσοσμότατη ή βουνοκυπάρισσο) και πολλά και διαφορετικά αρωματικά φυτά και αγριολούλουδα, ανάλογα με την εποχή επίσκεψής μας.
Λίγα μέτρα πριν την είσοδο της σπηλιάς η θέα που μας προσφέρει το υψόμετρο των 1340m είναι εκπληκτική.
Στα ανατολικά διακρίνονται οι κορυφές του Παρνασσού,
το Λιβάδι Αράχωβας με την εποχική του λίμνη
και μικρά υψώματα κατάφυτα από Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη), ενώ στα νότια, με καθαρή ατμόσφαιρα, διακρίνονται ο Κόλπος της Ιτέας και ο Κορινθιακός, μέχρι και οι κορυφές των βουνών της ΒΑ Πελοποννήσου.
Η μαγευτική ατμόσφαιρα συνεχίζεται εντός του σπηλαίου με τις δυο αίθουσες του, με ύψος οροφής σπηλαίου που φτάνει τα 50m, βάθος τα 90m και πλάτος τα 60m. Η σπηλιά αναφέρεται και ως «Σπήλαιο του Πανός» αλλά και «Σαρανταύλι» λόγω της εκπληκτικής ακουστικής που έχει στον πρώτο μεγάλο θάλαμό του. Τα αγριολούλουδα που συναντάμε στο μονοπάτι, ανάλογα και με την εποχή, ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία επίσκεψης του σπηλαίου!