ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην Κεντρική Ελλάδα
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα «ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην Κεντρική Ελλάδα».
Η Ο.Τ.Δ. CLLD-LEADER Παρνασσού-Οίτης, οι Δήμοι Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δελφών, Δωρίδας, Λαμιέων και οι Ορειβατικοί Σύλλογοι, διοργάνωσαν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στο Κέντρο Ορεινές Εναλλακτικές Δραστηριότητες «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ» στη Θέση ΒΡΥΖΕΣ - Πανουργιά Φωκίδας, ημερίδα με θέμα «ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην Κεντρική Ελλάδα (Παρνασσός-Δελφοί-Δωρίδα-Γκιώνα-Οίτη-Καλλίδρομο-Θερμοπύλες)».
Ο ΦΔΕΔΠ παρουσίασε το θέμα «Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού - Μονοπάτια και Διαδρομές» και ανέδειξε τις δράσεις που έχουν γίνει για την προβολή του δικτύου Περιβαλλοντικών Διαδρομών – Μονοπατιών στον Παρνασσό. Η ανάπτυξη ενός δικτύου θεματικών περιβαλλοντικών διαδρομών, εκτός από την ευκαιρία γνωριμίας του φυσικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής, είναι ένα σημαντικό διαχειριστικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξη, για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, όπως των οπτικών πόρων, της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Χειμερινό Σχολείο Κατάρτισης Νέων Επιστημόνων του Παντείου Πανεπιστημίου
O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού συμμετείχε στο Χειμερινό Σχολείο Κατάρτισης Νέων Επιστημόνων “Ατζέντα 2030 : Προς μια Βιωσιμότητα για Όλους”, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε Αράχωβα – Δίστομο – Στείρι, 8 - 11 Μαρτίου 2018 και συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης (ΕΚΕΚΔΑΑΔ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΚΔΕΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ετήσια Διεθνή Συνάντηση στην Ιταλία
Με ιδιαίτερα τιμητική αναφορά στην Ελλάδα και ειδικότερα στους Φορείς Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Παρνασσού, Οίτης και Βίκου-Αώου & Πίνδου, ολοκληρώθηκε η Ετήσια Διεθνή Συνάντηση «MEDIMONT PARKS 2017 (Montagne Mediterranee Protette) Conoscenza del Territorio: Calabria. Il Parco Nazionale dell’Aspromonte tra Bio e Geo-diversita’-La panificazione strategica in Natura». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου - 01 Οκτωβρίου 2017 στην πόλη Cinquefrondi της Νομαρχίας Calabria της Νότιας lταλίας. Η ελληνική συμμετοχή στη συνάντηση, εκπροσωπήθηκε και αυτή τη φορά από τον Αριστείδη Μερτζάνη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας.
Εκδήλωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αμφίκλειας
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού συμμετείχε σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αμφίκλειας, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 με θέμα: ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία γενικότερα του χλωριδικού πλούτου και πιο συγκεκριμένα κάποιων ειδών αρωματικών φυτών τα οποία υπερσυλλέγονται με καταστροφικό τρόπο.
4η Συνάντηση Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού συμμετείχε στις εργασίες της 4ης Συνάντησης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» με τα Εταιρικά του μέλη, με θέμα «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι 21-23 Απριλίου 2017. Η συνάντηση είχε ως επίκεντρο το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας» το οποίο σχεδιάζουν από κοινού το «ΔΙΑΖΩΜΑ», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, συμμετέχοντας στην πανελλήνια επικοινωνιακή δράση "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές", πραγματοποίησαν την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 την εκδήλωση «Διαδρομές στην Αρχαία Φωκίδα». Στόχος της εκδήλωσης ήταν να προσεγγίσουν οι συμμετέχοντες τα μνημεία της αρχαίας Φωκίδας στην περιοχή του Παρνασσού όπως η οχύρωση της αρχαίας Λίλαιας, τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Παναγίας της Μαυρομαντήλας (Αγία Ελεούσα), του ναού του Αγίου Χριστόφορου των παλαιοχριστιανικών χρόνων και τις πηγές του Κηφισού ποταμού.
Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού συμμετείχε σε Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με αναρτημένη εργασία με τίτλο "Strategic sustainable development and ecotourism in mountainous area: The case of Tithorea’s trail at the Parnassos National Park region" που αφορά τη διαχείριση και προώθηση των μονοπατιών του Παρνασσού, ως πρότυπο εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε ορεινές περιοχές. Το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στη Μεσόγειο: Η Εμπειρία του Παρελθόντος πολύτιμος Οδηγός για το Μέλλον» διεξήχθη στη Ζάκυνθο 4 - 6 Δεκεμβρίου 2015 στο Αμφιθέατρο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
17ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού συμμετείχε στο 17ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο με θέμα «Η Συμβολή της Σύγχρονης Δασοπονίας και των Προστατευόμενων Περιοχών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διεξήχθη στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς 4-7 Οκτωβρίου 2015. Ο ΦΔΕΔΠ παρουσίασε δύο εισηγήσεις: α) «Οι Προστατευόμενες Περιοχές ως Μοχλός Αειφόρου Ανάπτυξης σε Τοπικό και Εθνικό Επίπεδο», στην Κεντρική Ομιλία του Συνεδρίου και β) «Περιβαλλοντικές Διαδρομές στην Προστατευόμενη Περιοχή του Παρνασσού-Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ευρύτερης Περιοχής» στην Ειδική Συνεδρία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Διημερίδα του Τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Καρπενησίου
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου, συμμετείχε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 με δύο εισηγήσεις στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Προστατευόμενες Περιοχές» που διοργανώθηκε στο Καρπενήσι, από το Τμήμα Δασοπονίας και Δ.Φ.Π του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Τμήματος. Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν από στελέχη του ΦΔΕΔ Παρνασσού είχαν τίτλο «Γνωρίζοντας το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού» και «Επιστημονική Παρακολούθηση στην Προστατευόμενη Περιοχή του Παρνασσού» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με το έργο και το ρόλο του ΦΔΕΔ Παρνασσού.
Θερινό Σχολείο στην Άμφισσα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Θερινού Σχολείου με θέμα την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) σε Προστατευόμενες Περιοχές ( SUMMER SCHOOL, Greece ESD in Protected Areas and Biosphere Reserves), όπου συμμετείχαν οι υπάλληλοι του ΦΔΕΔ Παρνασσού, οι οποίοι παρακολούθησαν τη εκπαίδευση και έκαναν εισήγηση σχετικά με τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού και τη συμβολή του στην Αειφόρο Ανάπτυξη της περιοχής. Πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα από 6 έως 19 Ιουλίου 2014 και συμμετείχαν φοιτητές από 8 Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Το πρόγραμμα εκτός των καθημερινών μαθημάτων και των εισηγήσεων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας περιέλαβε και εργασίες πεδίου στην Προστατευόμενη Περιοχή του Παρνασσού.
Ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας
(ΚΠΕ Άμφισσας)
Ο ΦΔΕΔ Παρνασσού συμμετείχε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 στον Επτάλοφο Φωκίδας. Το θέμα της Ημερίδας ήταν : «Δασικό οικοσύστημα –βιοποικιλότητα και ρόλος του ενεργού πολίτη». Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν μέλη του επιστημονικού προσωπικού του ΦΔΕΔ Παρνασσού, ενώ η υπεύθυνη του Τμήματος Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας έκανε εισήγηση με θέμα: "Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας".
Τεχνικό εργαστήριο - workshop
Ο ΦΔΕΔ Παρνασσού συμμετείχε σε Τεχνικό εργαστήριο - workshop με θέμα την διοργάνωση εκδηλώσεων/αγώνων σε προστατευόμενους ορεινούς όγκους την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 στο Λιτόχωρο Πιερίας. Διοργανωτές ήταν η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και την Μαραθώνιος Ολύμπου ΑΜΚΕ, στο πλαίσιο του διακρατικού έργου “Δίκτυο Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων – Network of Emblematic Mediterranean Mountains”.
Στο τεχνικό εργαστήριο συμμετείχαν στελέχη από Φορείς Διαχείρισης στους οποίους πραγματοποιούνται αντίστοιχες εκδηλώσεις, διοργανωτές ορεινών αγώνων/μαραθωνίων, άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και Διεθνείς Συμμετέχοντες (Grand Site Canigo – Γαλλία, Grand Site Ste Victoire – Γαλλία, Agencia de Desencolupamentdel Bergueda – Ισπανία).
Από την πλευρά των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών (ΦΔΕΔ Οίτης, ΦΔΕΔ Παρνασσού, ΦΔ Οροσειράς Ροδόπης, ΦΔΕΔ Πάρνηθας), διατυπώθηκαν οι ενέργειες και τα προβλήματα που εντοπίζονται στη διάρκεια ενός αγώνα που πραγματοποιείται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή. Τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού εκπροσώπησε η Λαναρά Θεοδώρα, Δασολόγος, η οποία ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ο Φορέας Διαχείρισης αντιμετωπίζει τον αγώνα ορεινού τρεξίματος που πραγματοποιείται στον Παρνασσό (Μονοπάτι Παρνασσού), εντός της προστατευόμενης περιοχής.
Διημερίδα του Δήμου Αμφίκλειας –Ελάτειας
Ο ΦΔΕΔ Παρνασσού συμμετείχε στη Διημερίδα του Δήμου Αμφίκλειας –Ελάτειας η οποία πραγματοποιήθηκε 15 & 16 Δεκεμβρίου 2012 με θέμα : «Τουριστική Ανάπτυξη – η άλλη όψη της ταυτότητας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας». Η πρόεδρος του Φορέα παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα- μελέτη «Δημιουργία Τοπικού Συμπλέγματος Βιώσιμου Τουρισμού: Μελέτη υπάρχουσας τουριστικής δημιουργικής ικανότητας», που εκπόνησε ο ΦΔΕΔ Παρνασσού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Το θέμα της εισήγησης της προέδρου ήταν: Πρωτοβουλία του ΦΔΕΔ Παρνασσού για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής: Δημιουργία Τοπικού Συμπλέγματος Βιώσιμου Τουρισμού.
Διημερίδα Τοπικού Συμβουλίου Αράχωβας
Ο ΦΔΕΔ Παρνασσού συμμετείχε, με ομιλία του Νομικού συμβούλου του ΦΔΕΔΠ Κωνσταντίνου Καρατσώλη, στη Διημερίδα του Τοπικού Συμβουλίου Αράχωβας η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Οκτωβρίου 2012 με θέμα : "Αράχωβα - Παρνασσός - Η ανάπτυξη που θέλουμε".