Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το 2ο Σεμινάριο Μανιταρογνωσίας και η Γευσιγνωσία που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με τη συνδρομή του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στο Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του ΦΔΕΔ Παρνασσού κ. Τσιτσώνη Θέκλα, Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προβολής που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Κεντρικός εισηγητής του Σεμιναρίου ήταν ο κ. Κωνσταντινίδης Γεώργιος, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και Πρόεδρος Μανιταροφίλων Ελλάδας, ο οποίος παρουσίασε τον μαγικό κόσμο των μανιταριών, την οικολογική και διατροφική τους αξία και υπέδειξε ασφαλείς τρόπους αναγνώρισης εδώδιμων μανιταριών.

Μετά την εισήγηση και τις ερωτήσεις κοινού, ακολούθησε η Γευσιγνωσία στην κεντρική πλατεία Αμφίκλειας όπου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν, πιάτα με Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών, δημιουργίες του κ. Παρασκευαΐδη Φώτη, καθώς και εδέσματα από την έκθεση προϊόντων τοπικών παραγωγών.

 

Αφίσα-Πρόσκληση

 

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού (ΦΔΕΔΠ) διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης κοινού, στο Πνευματικό Κέντρο Γραβιάς, στις 06/05/2019, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, με θέμα "Απεγκλωβισμός - διάσωση ερπετών (κυρίως φιδιών) σε οικιστικές περιοχές", με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) Άμφισσας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με στελέχη του ΦΔΕΔΠ να καλωσορίζουν τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας τα όρια χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, σύμφωνα με το Ν. 4519/2018. Ακολούθησε ενημέρωση του κοινού για τα ερπετά που εντοπίζονται στην προστατευόμενη περιοχή, ποια από αυτά είναι επικίνδυνα (το μόνο φίδι που είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι η οχιά – Vipera ammodytes), τι κάνουμε σε περίπτωση συνάντησής μας με ένα φίδι, και τι πρέπει να κάνουμε αν η συνάντησή μας καταλήξει σε δήγμα (δάγκωμα).

Την σκυτάλη πήρε ο κος Τούντας Ευστάθιος, Πυρονόμος και Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πολυδρόσου, ο οποίος παρείχε χρήσιμες πληροφορίες στο κοινό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κανείς αν αντιληφθεί ότι κάποιο φίδι βρίσκεται σε οικιστική περιοχή [κλήση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας (199), ως αρμόδια υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό/διάσωση φιδιών αλλά και ζώων γενικότερα). Παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό και προβλήθηκαν βίντεο απεγκλωβισμού φιδιών από την Π.Υ.

 

Αφίσα

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου. Η ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας», την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Αμφίκλειας. Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν η Διεύθυνση Δασών Ν. Φθιώτιδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το Δασαρχείο Λαμίας, το Δασονομείο Αμφίκλειας και ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε η Πρόεδρος του ΦΔΕΔΠ κ. Θέκλα Τσιτσώνη, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μετά από μία σύντομη ενημέρωση για τις δράσεις του Φορέα προσκάλεσε στο βήμα τον κ. Παναγιώτη Τσόπελα, Δρ. Δασολόγο-Φυτοπαθολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» για να αναπτύξει το θέμα του.

Ακολούθησε μία άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον κ. Τσόπελα, ο οποίος αναφέρθηκε στην εισβολή του παθογόνου μύκητα Ceratocystis platani στην Ευρώπη, την εύρεσή του στην Ελλάδα το 2003 και την εξάπλωσή του με την πάροδο των χρόνων. Τελειώνοντας επεσήμανε τα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας, εφόσον ο κυριότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου μύκητα είναι ο άνθρωπος, με τη χρήση μηχανημάτων εκσκαφής και εργαλείων κοπής ή κλάδευσης δέντρων.

 

Αφίσα

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με τίτλο «Παρνασσός. Από την εποχή των παγετώνων στους Εθνικούς Δρυμούς». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΠΕΕ Αμφίκλειας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Φορέα

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ΦΔΕΔ Παρνασσού κα Τσιτσώνη Θέκλα Καθηγήτρια ΑΠΘ, η οποία ανέπτυξε το θέμα ‘‘Παρνασσός: Μνημείο Φύσης και Πολιτισμού’’. Ακολούθησε παρουσίαση από τον κ. Λεονταρίτη Άρη, υποψήφιο διδάκτορα Παγετωνικής Γεωμορφολογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με θέμα ‘‘Η επίδραση των παγετώνων στη διαμόρφωση του ανάγλυφου του Παρνασσού’’. Στη συνέχεια έγινε μία σύντομη παρουσίαση με θέμα ‘‘Η ανθρώπινη δραστηριότητα ως παράγοντας διαμόρφωσης του τοπίου’’ από την κα Μαργαριτοπούλου Βασιλική, MSc Βιολόγο του Φορέα και την κα Κούκου Ελένη, Δασοπόνο του Φορέα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση της κας Ασλανίδου Γεωργίας, Αρχιτέκτονα-Φωτογράφου, με θέμα ‘‘Φωτογραφία Τοπίου και Εθνικά Πάρκα. Η περίπτωση του Frederic Boissonnas και των Εθνικών Δρυμών Ολύμπου και Παρνασσού’’.  

 

Αφίσα

φωτογραφίες διαγωνισμού

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Αμφίκλειας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας και θέμα «Παρνασσός, πηγή ζωής & τέχνης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στο ‘‘Παπακώστειο’’ Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας με την υποστήριξη του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας. 

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ΦΔΕΔ Παρνασσού κα Τσιτσώνη Θέκλα παρουσιάζοντας με λίγα λόγια το ΦΔΕΔΠ  και ακολούθησε παρουσίαση με θέμα ‘‘Δράσεις για την προστασία και διατήρηση του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού – μια ολιστική θεώρηση του Όρους Παρνασσού” από τον Υπεύθυνο του Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας του ΦΔΕΔΠ Βαρβαρήγο Γεώργιο, Δασοπόνος M.Sc.

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού πραγματοποίησε Διημερίδα το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Συνεδριακού Κέντρου Δελφών ενώ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 έγινε η Πεζοπορική Εκδρομή στο Κωρύκειο Άντρο με αφετηρία τη θέση Παλαιοπαναγιά (φυλάκιο). Το θέμα της Διημερίδας ήταν: «Η Συμβολή της Παρακολούθησης των Οικοτόπων & Ειδών και του Αειφορικού Σχεδιασμού στην Προστασία και Διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών: Η Περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού».

Τις εργασίες της Διημερίδας, η οποία αποτελούνταν από δύο θεματικές ενότητες, άνοιξε η πρόεδρος του ΦΔΕΔ Παρνασσού κ. Τσιτσώνη Θέκλα, Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η οποία παρουσίασε το θέμα “Προστατευόμενες Περιοχές και Αειφόρος Ανάπτυξη”.

 

Πρόσκληση-Πρόγραμμα

Αφίσα 

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, με τη συνδρομή του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, διοργάνωσε και πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία Σεμινάριο Μανιταρογνωσίας και Γευσιγνωσία το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 στο Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ΦΔΕΔ Παρνασσού κ. Τσιτσώνη Θέκλα, Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η οποία παρουσίασε τα προγράμματα που υλοποιεί ο φορέας για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προβολή των αξιών του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο πλαίσιο των οποίων οργανώθηκε και το Σεμινάριο Μανιταρογνωσίας. Εισηγητές του Σεμιναρίου ήταν ο κ. Κωνσταντινίδης Γεώργιος, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και Πρόεδρος Μανιταροφίλων της Ελλάδας και η κ. Θανασιά Αθηνά, εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο Αμφίκλειας. Τη δημιουργία γεύσεων με Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών ανέλαβαν ο κ. Παρασκευαίδης Φώτης με το βοηθό του κ. Γκονέλα Νίκο.

 

Πρόσκληση

Αφίσα

Παρουσίαση Γ. Κωνσταντινίδη

 

Η 5η Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού που διοργανώθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 στις εγκαταστάσεις του  Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης της Αμφίκλειας. Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν σχετικά με τη συμβολή του Φορέα στην προστασία του Εθνικού Δρυμού και την αειφόρο ανάπτυξη της  ευρύτερης περιοχής.

Πριν την έναρξη της ημερίδας τελέστηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Φορέα τα οποία παραχωρήθηκαν από το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας.


Αφίσα
Πρόγραμμα

 

Η 4η Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με θέμα : «Εθνικός Δρυμός Παρνασσού-Φορείς Διαχείρισης-Τοπική Κοινωνία» πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό κέντρο Αμφίκλειας με τη συνεργασία του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013. Η ημερίδα που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 21 Μαρτίου αφορούσε την παρουσίαση  των μελετών, που ανατέθηκαν από το Φορέα σε ειδικούς επιστήμονες, σχετικά με την προστασία και  την αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής . 

 

 

Αφίσα

Πρόγραμμα

Περίληψη ομιλιών

 

 

Η 3η Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με θέμα : «Εθνικός Δρυμός Παρνασσού», Φυσικό Περιβάλλον - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Αειφόρος Ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στην Αράχωβα, με τη συνεργασία του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, στο Ξενοδοχείο “Arahova Inn” το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012. Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση   των κατοίκων των Παραπαρνάσσιων Δήμων σχετικά με την προστασία και  την αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. 

 

Αφίσα

Πρόγραμμα

 

 

Η 2η Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με θέμα : «Περιβάλλον και Ανάπτυξη στις Προστατευόμενες Περιοχές» διεξήχθη στο Πνευματικό κέντρο Άμφισσας με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012.

 

Αφίσα

Πρόγραμμα

Περίληψη ομιλιών

 

Η 1η Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με θέμα : «Προστατευόμενες Περιοχές και Αειφόρος Ανάπτυξη» διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας το Σάββατο 19/03/2011. Η Ημερίδα, που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 21 Μαρτίου, έδωσε την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να ενημερωθούν και να αποκτήσουν γνώσεις στα θέματα των προστατευομένων περιοχών και τη θετική συμβολή τους στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

 

Αφίσα

Πρόγραμμα

Περίληψη ομιλιών

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια 35 002 Φθιώτιδα
[τηλ/φαξ]:   +30 22340 23529
[e]:  info@parnassosnp.gr  |  fdparnas@yahoo.gr
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
Copyright (c) 2013 ΦΔΕΔ Παρνασσού.  |  Σχεδιασμός & Κατασκευή Ιστοσελίδαςmaga-zein.com